Nedokončane zgodbe

 

V minulem tednu nisem zanemarljala svoje običajne prakse rednih kulturno-umenitniških aktivnosti. Med sprehajanjem po razstavnem prostoru Bežigrajske galerije, stremenju na oder Prešernovega gledališča in budnem spremljanju veščih plesnih korakov slovenske plesne “elite” sem se spoznala z novim umetniških trendom v obliki nezaključenosti zgodbe in odprtosti konca. Dom se je končal z dramaturgičinim spraševanjem o koncu, ob popolnoma enaki sceni se je spustil tudi zastor Cankarjevega doma, posebnost Železnikarjeve digitalne poezije pa je tako ali tako prav v nedovršnosti ustvarjalnega procesa.

Koncept nedokončanosti zgodbe mi je bil takoj všeč. Nikoli nisem marala koncev ter z njimi povezanih slovesov in poslavljanj. Hkrati pa sem ob razmišljanju o koncih prifilozofirala do spoznanja, da pravzaprav nobena zgodba ni nikoli povsem končana. Smrt ne izbriše posameznikovega življenja v spominu drugih, že “končani” projekti (p)ostanejo del tebe – če ne v mislih, vsaj kot alineje v CV-ju, stare ljubezni pa živahno poplesavajo po podzavesti tudi po fizično-emocionalnem slovesu.

Pravljične sintagme s “srečnim življenjem do konca svojih dni” in filmski The Endi, obvezno izpisanimi  s skrajno kičastimi črkami, so rezervirani za imaginarne zgodbe. Realne zgodbe so drugačne. Realne zgodbe so nedokončane. Misel na konec je pač preprosto pretežka …

Advertisements

4 responses to “Nedokončane zgodbe

  1. V bistvu bi eno zgodbo prav rada končala: tisto o letošnji zimi.

    Pa zasneženo-premražen pozdrav na prvi spomladanski dan!

  2. alo lubica, si spisala Berlin? :p

  3. V nastajanju 🙂
    Pa saj je do konca tedna še 35 ur … v tem času mi bo vsekakor uspelo dokončat. 🙂

  4. potrud se 😉 time is ticking away.. :p

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s