Almodóvarjeva VRNITEV na filmska platna

Svojo običajno blogersko neresnost tokrat stabiliziram z aktualizacijo spletne kinoteke. Na piedestal postavljam enega svojih najljubših režiserjev, ambasadorja španskega filma Pedra Almodóvarja.

Letošnji LIFFe je slovenska filmska platna premierno osvetlil z aktualnim filmom španskega režijskega mojstra Pedra Almodóvarja. Vrni se (Volver) je nova komercialno-kritiška uspešnica v režiserjevem filmskem opusu, v katerem izstopajo predvsem filmi Kika, Govori z njo, Vse o tvoji materi in Slaba vzgoja.

Vrni se nadaljuje režiserjevo tradicijo ekranizacije nekonvencionalnih zgodb, prepletenih z obveznimi provokativnimi elementi in izprijenim humorjem. Na piedestal Almodóvar kot vedno postavlja usode predstavnikov marginalnih skupin, ki jih ob njihovi potencirani nenavadnosti filmski kritiki pogosto etiketirajo z nadrealističnim.

Manj nadrealistična je zgodba o Pedru Almodóvarju Caballeru, 57-letnemu režiserju, rojenemu v kastiljski Calzadi de Calatravi. Šolanje v katoliškem ruralnem okolju šestnajstletni Pedro zamenja z madriškim vrvežem in priložnostnim delom na boljšem trgu. Njegovo življenje po dvanajstletnem administrativnem delu doživi nove turbulence s pridružitvijo avantgardni gledališki skupini Los Goliardos in z nakupom kamere Super 8. Ob padcu Francove diktature postane ključna osebnost španske kulturne renesanse z aktivizmom v gibanju La Movida Madrileña. Njegov umetniški prispevek postane vse bolj cenjen, širšo publiko pa navdušuje predvsem aktualno-družbena ostrina, ki jo pod psevdonimom Patty Difusa ubeseduje v vodilnih španskih časopisih.

V Almodóvarjevi biografiji z rdečo zaznačimo letnico 1980. Celovečerec Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón doseže nepričakovane tržne uspehe, ki režiserju priskrbijo potrebni kulturni in finančni kapital za ustanovitev produkcijske družbe El deseo. Almodóvarjeva filmografija se počasi polni z vse uspešnejšimi filmi.

V Zaveži me! predstavi žensko, ki se zaljubi v svojega mentalno bolnega ugrabitelja, z Visokimi petami drzno zakoraka v temačno družinsko spletko in v Cvetu moje skrivnosti povoha oveneli cvet avtorice ženskih romanov. Z Mesenim poželenjem analizira odnose moških do žensk, z Vse o moji materi osvoji svetovno filmsko javnost, v Govori z njo zbliža usodi osamljenih moških, s Slabo vzgojo pa se s tematiziranjem izprijenih odnosov v katoliških internatih vrača v mladost.

Pedro Almodóvar danes predstavlja sinonim za evropski film in nekovencionalno filmsko produkcijo. Svojevrsten avtorski pristop, ki vključuje premišljeno struktuirane scenarije, izčiščeno tehniko in nenavadno naracijo, režiserjevo ime bliskovito izpisuje v filmsko zgodovino.

Advertisements

3 responses to “Almodóvarjeva VRNITEV na filmska platna

 1. Še nekaj “ali ste vedeli” alinejc, ki jih ob svojem blogerskodizajnarskem idiotizmu nikakor ne morem vkomponirati v tekst v obliki razpredelnice / okvirčka …

  -v Almodóvarjevih filmih pogosto zaigrata njegov brat in mati
  -režiser kljub odkriti homoseksualnosti priznava obsesijo z ženskimi prsmi
  -Almodóvarjevi filmi so poskrbeli za popularizacijo številnih do tedaj še neznanih igralskih imen, kot sta Penelope Cruz in Antonio Banderas
  -V vlogi režiserja, producenta in igralca je sodeloval pri več kot 30 filmih
  -Njegovo filmsko ustvarjanje je bilo nagrajeno z dvema oskarjema, letos pa se mu z Vrni se ponuja možnost za novi kipec

 2. Volver je res odličen film, Penelope je pa v tem filmu še posebej seksi! Res za požret! 🙂

 3. skozi ves film upravičuje režiserjev citat, naveden v prvem komentarju …
  (“Yes, I am a gay man, but I love breasts.”)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s