Aktualni fenomen češke literature

Po nedavni stanovanjski čistilni akciji se z literarno krpo tokrat spravljam nad debelo plast prahu, ki se vztrajno nabira na moji virtualni knjižni polici. Knjižni nasvet za  poznojesensko branje prihaja v obliki nekritičnega opisa aktualnega češkega pisatelja Michaela Viewegha.

Da je Češka valilnica izvrstnih pisateljev, že dobro stoletje dokazuje redna produkcija kakovostne literature. Literarno štafetno palico, ki so si jo po knjižnem trgu uspešno podajali številni nespregledljivi avtorji, kot so Kafka, Kundera, Čapek in nobelovec Seifert, je v devetdesetih letih elegantno prevzel Michael Viewegh, sodobni fenomen češke literature.

Obvezen češki humor, ki v pravih razmerjih združuje cinizem, (samo)ironijo in črni humor, Viewegh vpne v nezahtevne vsebinske okvire z nepogrešljivimi socialno-političnimi implikacijami. Prav populističen pristop z obravnavanjem lahkotnih tematik za najširše bralstvo in izpiljenim pisateljskim slogom za najzahtevnejše ljubitelje literature, ga bliskovito postavijo na piedestal sodobne svetovne književnosti in mu prihranijo pregovorno pisateljsko čakanje na posmrten uspeh in slavo.

Z več kot 50.000 prodanimi knjigami na leto se namreč češki Nick Hornby, kot ga pogosto označujejo kritiki in bralci, uvršča med daleč najbogatejše češke pisatelje in v sam vrh najpremožnejših Čehov. Zgolj eno delo mu na bančni račun nakaže seštevek osemletnih povprečnih čeških plač.

Spretno pisateljsko pero je svoj prvi roman podpisalo leta 1990, iz anonimnosti pa ga je povzdignilo njegovo drugo delo, roman Čudoviti pasji časi (1992). Uspeh je v naslednjih letih še potenciral z vsakoletnimi spomladanskimi izdajami novih romanov. Med bralci so najbolj priljubljeni predvsem Vzgoja deklet na Češkem, Roman za ženske in Igra na izločanje, ki so prevedeni v kar 18 jezikov, nekateri od njih pa ekranizirani tudi v filmske pripovedi.  

Michael Viewegh je z nezahtevnim, a kakovostnim pripovednim jezikom odlična izbira za poznojesensko branje. Bolj kot že tako obremenjene sive celice pa bo s smehom razgibaval predvsem obrazne mišice.

Advertisements

3 responses to “Aktualni fenomen češke literature

  1. Jst sm prebrala vse njegove knjige prevedene v slovenščino (vau jst, hehe 🙂 ) in moram rečt, da mi je ful všeč kot pisatelj. Najbolj všeč so mi bili Čudoviti pasji časi in Igra na izločanje.. Tko da ga tut jst priporočam v branje;)

  2. Najljubši: Čudoviti pasji časi in Vzgoja deklet na Češkem.

  3. Vzgoja in Pasji časi se zdita tudi meni super, z Igro na izločanje pa bom obtežila vrečko ob naslednjem obisku knjižnice …

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s