Gorenjščina za začetnike

Lekcija 1, Vaja 1


p’s ali pEs? (
Model: Rankin Šik)

Zlahka se sporazumevamo z vsakim tujcem. Angleščina kot glavni komunikacijski jezik konkurira celo materni slovenščini, nepravilni nemški glagoli so globoko vtetovirani v našo zavest, španske telenovele brez težav razumemo tudi brez podnapisov, s pestrim spektrom italijanskih kletvic pa za šalo naderemo vsiljivega italijanskega carinika.

Jezikovne sposobnosti nas v tujini le redko izdajo. Ker pa tiste stare slovenske o kovačevi kobili in domačem pragu držijo kot pribite, komunikacijske težave pogosto nastopijo ob stiku s prebivalci ostalih slovenskih regij.

Primorščina, štajerščina, dolenjščina, prekmurščina in celo ljubljanščina avtohtonim Gorenjcem zvenijo skrajno bizarno in predvsem – nerazumljivo. Čeprav gorenjščino vztrajno tretiram kot nepopačeno slovenščino, pokrajinski sosedje v obliki mojih sošolcev in kolegov ne delijo mojega mnenja.

Domnevne gorenjske jezikovne posebnosti naj bi vključevale obvezno izpuščanje J-jev v stilu kran’, l’ubl’ana, n’iva, pol’e (dddddd), vsiljevanje polglasnikov na mesta, kjer bi morali biti E-ji (Jern’j), vestno uporabljanje mašila A-N (an’), obsedenega krajšanja besed, čudnega naglaševanja (hOdnik), pretirane uporabe superlativov (najbol’, največ, najhitrej?!) in nenavadne besede tipa zgovarjati se (za pogovarjati se – jaka razlika), šporget, vetrolov, navadn’ ipd.

Glede na to, da so do omenjenih zaključkov prišle osebe, ki vestno uporabljajo besede pEs, čuj, polJublJanje, šestnájst in hodník, res ne vem, čgau dialekt je zdj čudn?

Advertisements

5 responses to “Gorenjščina za začetnike

  1. oo ker luštn ps.. prou najbol šik ps na svetu, an 🙂

  2. Upam, da lastnica ne bo zahtevala kakšnega honorarja … 😉

    p.s.: Fonetičen zapis “ps” takoj izdaja tvoje regionalno poreklo 🙂

  3. fčeri smo ga tolk zastavl tle u Portorožu, čist kriza (stvar se lahko kosa z žurko pr Pini, tako da ja … sem Samo in sem alkoholik)

  4. Samo, očitno te alokoholizirana kri še vedno izdaja ….

  5. Hehe Pina, brez skrbi, lastnica ne bo zahtevala nobenega honorarja, model pa prav tako ne, sem ga vprašala 🙂
    Samo lol, sej bo bolš 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s