Radio(head) & Juliet

rtemagicc_radio2_01.jpg

Kombinacija dovršenega plesnega izraza, odlične glasbe in izklesanih baletnih teles se je znova izkazala za fatalno. Tokrat je zmagovalna formula rezultirala v Clugovem aktualnem projektu Radio & Juliet.

Nocojšnja predstava v ljubljanskih Križankah je znova opravičila pozitivne pridevnike, ki jih obvezno pripisujemo vse bolj zvenečemu plesnemu imenu Edwarda Cluga: opazno drugačen, inovativen, perfekcionističen in vedno uspešen.

V Mariboru naturaliziran romunski baletnik, koreograf in režiser za izhodišče tokratne predstave vzame klasično Shakespearovo zgodbo nepozabnih Romea in Julije ter jo s sodobnim plesnim gibom prevede v retoriko sodobne družbe. Problematiko aktualnega sveta in družbe poudari z glasbo kontraverznih britanskih rockerjev Radiohead. Zvočni odsevi problematike današnjega časa v kombinaciji s klasično zgodbo in izpiljeno plesno tehniko tvorijo zanimiv plesni eksperiment, ki ga lahko pospremimo zgolj z navdušenimi pohvalami.

Osebno me je mestoma sicer razočarala vsebinska površnost. Dogajanje na odru jvečkrat kljub intenzivnosti sporočila mirno ignorira besedilo, prenasičenost vsebinskih konotacij v posameznih prizorih pa pogosto vodi v zmedenost in nezmožnost razbiranja glavnih vsebinskih poudarkov.
V nasprotju z vsebinskimi pomisleki je plesni del predstave neoporečen: od odličnih plesalcev pa do mojstrske koreografije.

Izčiščena estetika,” če zaključim s pokoncertnim komentarjem prijateljice Taje.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s